Și-a postat scrisoarea de adio pe Instagram, iar o nouă lege s-ar putea să interzică gestul extrem

de: Alexandru Puiu
10 07. 2019

Danezi sunt foarte eficienți când vine vorba de legislație și nu așteaptă foarte mult pentru a găsi o soluție permanentă la o problemă. Cea mai recentă situație cu care s-au confruntat a plecat de la o postare pe Instagram.

În Danemarca, se lucrează la un proiect de lege pentru reglementarea activității online a influencerilor, a persoanelor cu sute de mii sau milioane de urmăritori pe rețele sociale. Ideea din spatele acestui proiect este de a asocia un grad sporit de responsabilitate celor care pot influența deciziile unui număr foarte mare de oameni.

Totul a plecat de la Fie Laursen, un influencer din Danemarca. Ea a postat pe Instagram o scrisoare de adio, după care a încercat să se sinucidă. Laursen are 336.000 de urmăritori pe Instagram și, deși postarea a fost raportată pentru că putea influența alte persoane sensibile să încerce același gest extrem, au trecut aproape două zile până a dispărut. Chiar și atunci, a fost necesară intervenția membrilor familiei lui Laursen pentru a se reuși.

Familia lui Fie Laursen a confirmat că se află în recuperare la spital. Ministerul Copiilor și al Educației din Danemarca vrea să prevină astfel de situații pe viitor și, cu siguranță, vrea să eficientizeze eliminarea unor postări de asemenea natură de pe rețelele sociale. În opinia sa, un influencer trebuie să-și asume ”responsabilitate editorială”, la fel ca orice publicație cu sute de mii de cititori.

Scrisoarea de adio postată pe Instagram a atras 30.000 de like-uri și 8000 de comentarii. Pe lângă asta, a generat o dezbatere aprinsă în Danemarca legată de monitorizarea activității influencerilor. ”Când ajungi la un anumit număr de oameni care îți urmăresc pagina, vei avea aceeași responsabilitate ca un redactor al unui ziar sau revistă din media veche.”, a explicat ministrul danez Pernille Rosenkrantz.

”De exemplu, conform standardelor etice din Danemarca referitoare la presă, nu scrii despre sinucideri sau tentative de suicid dacă nu este un caz de interes public. Ne dorim aceleași standard aplicate pe rețelele sociale.”, a concluzionat inițiatorul proiectului legislativ. Rămâne să vedem dacă o astfel de lege se va aplica în întreaga Uniune Europeană.